Τύπος  μαθήματος: 

MIKTO

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:

3 ΘΕΩΡΙΑ - 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διδακτικές μονάδες:

4 Δ.Μ.Θ. και  4  Δ.Μ.Ε.

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας:

ΕΞΑΜΗΝΟ Ε’

Επίπεδο μαθήματος:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Προαπαιτούμενα:

ΟΧΙ

Σκοπός και στόχος του μαθήματος:

Απόκτηση γνώσεων για επιλογή των υλικών και εργαλείων. Οργάνωση και προετοιμασία σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές, προετοιμασία και εφαρμογή ψιμυθίωσης που καλύπτει τις απαιτήσεις κάθε φωτογράφησης, βιντεοσκόπησης και κινηματογραφικής ταινίας με τις ανάλογες τεχνικές για αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκάστοτε προβλημάτων.  Απόκτηση δεξιοτήτων σχετικά με την εφαρμογή και απόδοση των υλικών που χρησιμοποιούνται στην ψιμυθίωση τηλεόρασης, κινηματογράφου, φωτογραφίας, διαφήμισης, κλπ, αξιολόγηση εκ των προτέρων της απόδοσης των χρωμάτων σε σχέση με το φωτογραφικό, τηλεοπτικό, κινηματογραφικό αποτέλεσμα, αφομοίωση τεχνοτροπιών που απαιτούνται, ώστε να διαμορφώνεται μια νέα εικόνα του ατόμου, με σκοπό την ανάδειξη των στοιχείων που είναι απαραίτητα.

Θεωρητικό μέρος μαθήματος:

Φωτογράφηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου: σημασία φωτισμού και προβλήματα που δημιουργεί, χρώματα και ποιότητες υλικών. Έγχρωμη και ασπρόμαυρη φωτογραφία: τεχνικές που απαιτούνται ανά περίπτωση. Βιντεοσκόπηση: αντιμετώπιση προβλημάτων-τεχνικές ψιμυθίωσης. Τηλεόραση: προβλήματα που δημιουργούνται, φωτισμός στούντιο, ψιμυθίωση για λύση κάθε προβλήματος. Κινηματογράφος: σκίτσα χαρακτήρων, οργάνωση, τεχνικές ψιμυθίωσης που απαιτείται. Είδη, σύσταση υλικών για τα προαναφερόμενα είδη ψιμυθίωσης. Χρήση και τοποθέτηση των χρωμάτων για τη δημιουργία εξειδικευμένων φωτοσκιάσεων ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου και του είδους της ψιμυθίωσης. Τεχνοτροπίες κινηματογραφικής, τηλεοπτικής, φωτογραφικής ψιμυθίωσης, σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις των τομέων. Τεχνοτροπίες ψιμυθίωσης σώματος ανά τις ηπείρους με σκοπό τη γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τις ιδιαιτερότητες των συνηθειών, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης του ατόμου. Προστασία του Αισθητικού έναντι επαγγελματικών κινδύνων.

Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος:
Εξάσκηση των φοιτητών στη χρήση και τοποθέτηση υλικών που απαιτούνται για τη δημιουργία επαγγελματικής ψιμυθίωσης για τις ανάγκες των μέσων που προαναφέρθηκαν. Εφαρμογή τεχνοτροπιών ψιμυθίωσης που αφορούν παλαιότερες και σύγχρονες εποχές. Εφαρμογή τεχνοτροπιών σχετικά με τη μορφοποίηση χαρακτηριστικών σύμφωνα με τις ανάγκες ενός κινηματογραφικού, τηλεοπτικού έργου ή διαφήμισης και φωτογράφισης. Εφαρμογή μεθοδολογιών ψιμυθίωσης που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο για λαογραφικούς σκοπούς.

Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Οι φοιτητές εφαρμόζουν τις αρχές και τις μεθόδους που απαιτεί η ψιμυθίωση για το κάθε μέσο,  γνωρίζουν το αποτέλεσμα του φωτισμού σε σχέση προς τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιήσει, γνωρίζουν από την αρχή το τελικό αποτέλεσμα των μεθόδων που θα χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με τον τεχνικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό, φωτογραφικό, κινηματογραφικό ή διαφημιστικό έργο, εφαρμόζουν τεχνικές ώστε να γνωρίσουν την ψιμυθίωση από αρχαιοτάτων χρόνων ως σήμερα, υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις του μέσου για το οποίο εργάζονται.