Τύπος  μαθήματος: 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:

2 ΘΕΩΡΙΑ-1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διδακτικές μονάδες:

2 Δ.Μ.Θ. και 1 Δ.Μ.Ε.

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας:

ΕΞΑΜΗΝΟ Ε’

Επίπεδο μαθήματος:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Προαπαιτούμενα:

ΟΧΙ

Σκοπός και στόχος του μαθήματος:
Εξοικείωση με το κινητικό σύστημα του ανθρώπου, μελέτη των δυνάμεων που επιδρούν στατικά ή δυναμικά στο ανθρώπινο σώμα, παραγωγή δυνάμεων που εμφανίζονται κατά την κίνηση, διαχωρισμός και είδη κινήσεων του ανθρώπινου σώματος, συγκεκριμένοι μύες του προσώπου ειδικότερα και πώς παράγονται οι διάφορες εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου και σώματος.

Θεωρητικό μέρος μαθήματος:
Διαχωρισμός και είδη των κινήσεων του ανθρώπινου σώματος, οι συγκεκριμένοι μύες του προσώπου ειδικότερα και πώς παράγονται οι διάφορες εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου και σώματος. Κινητικό σύστημα του ανθρώπου, μελέτη των δυνάμεων που επιδρούν στατικά ή δυναμικά στο ανθρώπινο σώμα, παραγωγή δυνάμεων που εμφανίζονται κατά την κίνηση.

Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος:

Εισαγωγή στη μελέτη της κινησιολογίας του ανθρώπινου σώματος. Κεφαλή-αυχένας και κορμός (οδηγά ανατομικά σημεία και μυϊκό σύστημα). Ωμική ζώνη (οστικές και λειτουργικές αρθρώσεις, οδηγά σημεία, ψηλάφηση και ενέργεια μυών). Διάρθρωση αγκώνα (ψηλάφηση και  μυϊκή δραστηριότητα). Άκρα χείρα (οδηγά σημεία, μύες και κατανόηση της πολύπλοκης λειτουργίας της). Λεκάνη-άρθρωση του ισχίου (οδηγά σημεία, ψηλάφηση μυών και ανάλυση μυϊκής δραστηριότητας). Άρθρωση γόνατος (οδηγά σημεία, μύες και δραστηριότητα). Ποδοκνημική και πόδι (μύες, δομή και κινησιολογική ανάλυση). Κοιλιακοί μύες (μυϊκή δραστηριότητα και κατανόηση της  λειτουργίας τους στην αναπνοή).