Τύπος  μαθήματος: 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:

2 ΘΕΩΡΙΑ

Διδακτικές μονάδες:

3 Δ.Μ.Θ.

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας:

ΕΞΑΜΗΝΟ Δ’

Επίπεδο μαθήματος:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Προαπαιτούμενα:

ΟΧΙ

Σκοπός και στόχος του μαθήματος:
Κατανόηση της σπουδαιότητας του διαιτολογίου κάθε ανθρώπου για την υγεία του και κατά συνέπεια για το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού το δέρμα. Σύνδεση του διαιτολογίου με την κατάσταση της επιδερμίδας και αρνητική επίδραση της κακής διατροφής.

Θεωρητικό μέρος μαθήματος:
Η δίαιτα και ο ρόλος της στον κύκλο ζωής. Διαιτητικές οδηγίες για διατήρηση της υγείας και πρόληψη των ασθενειών. Διαιτητική αγωγή στα πλαίσια της θεραπείας των ασθενειών. Μέτρηση και αξιολόγηση βάρους, ύψους, δείκτης μάζας σώματος,  δερματικές πτυχές. Χρήση νέων τεχνολογιών στη διατροφική αξιολόγηση. Υποθερμιδικές δίαιτες, δίαιτες με διαφορετική σύνθεση θρεπτικών συστατικών, κετογονικές, μονομερείς, κυκλικές, υγρές, προζυγισμένες δίαιτες, διάφορες δίαιτες όπως Cambridge, Atkins, Stillman. κ..α. Δίαιτα με Μεσογειακή διατροφή και η σχέση της με την επιδερμίδα. Σύνδεση των θεωρητικών βάσεων της διατροφικής αγωγής με τη βιοχημεία και φυσιολογία του οργανισμού σε διάφορες ασθένειες. Διατροφική παρέμβαση σε διάφορα προβλήματα όπως καρδιαγγειακά, του ανοσολογικού και αναπνευστικού συστήματος, ακμής, κυτταρίτιδας κ.α. Παχυσαρκία, αίτια, τρόποι προσδιορισμού της και επιπτώσεις της στην υγεία. Ο ρόλος της ενεργειακής πρόσληψης στην πρόκληση της παχυσαρκίας. Φυσική δραστηριότητα, μεταβολικές αντιδράσεις στην απώλεια βάρους, ψυχολογικοί-κοινωνικοί παράγοντες και παχυσαρκία. Σημασία της διαιτητικής αντιμετώπισης και σχεδιασμός διαιτολογίου σε προβλήματα παχυσαρκίας, ακμής και κυτταρίτιδας. Αξιολόγηση των εργαστηριακών δεικτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο για διάφορα νοσήματα.

Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος: -