Τύπος  μαθήματος: 

MIKTO

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:

3 ΘΕΩΡΙΑ – 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διδακτικές μονάδες:

4 Δ.Μ.Θ. και 3 Δ.Μ.Ε.

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας:

ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Επίπεδο μαθήματος:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Προαπαιτούμενα:

ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ Ι

Σκοπός και στόχος του μαθήματος:
Εξοικείωση με την παρασκευή πολυπλοκότερων γαλακτωμάτων και την εκτίμηση των ιδιοτήτων ενός γαλακτώματος και γενικότερα ενός καλλυντικού παρασκευάσματος με συνδυασμούς δραστικών συστατικών και γαλακτωματοποιητικών συστημάτων. Στόχος η βελτιστοποίηση της απορροφησιμότητας, της δραστικότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των σκευασμάτων. Περαιτέρω γνωριμία των συστατικών και των ιδιοτήτων τους.

Θεωρητικό μέρος μαθήματος:
Περιλαμβάνει γνώσεις όπως ορισμός οξέων, βάσεων και αλάτων και ιδιότητες των διαλυμάτων τους, pH, χημικοί δεσμοί, δεσμός υδρογόνου, πολικότητα του νερού, διαλυτότητα, συστήματα διασποράς, γαλακτώματα, επιφάνεια διαχωρισμού, επιφανειακή και διεπιφανειακή τάση των υγρών, επιφανειοδραστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές (ταξινόμηση και δράση αυτών), υδροφιλική-λιποφιλική ισορροπία επιλογή και εκτίμηση γαλακτωματοποιητικού συστήματος. Αιωρήματα, αφρός, αεροζόλ, πηκτές, μικρογαλακτώματα, διαλυτοποίηση, διαλυτοποιητές, διαβροχοποιητές. Τύποι γαλακτωμάτων και προσδιορισμός του τύπου ενός γαλακτώματος, αναστροφή γαλακτώματος. Ρεολογία, παράγοντες που επηρεάζουν τις ρεολογικές ιδιότητες των γαλακτωμάτων και η σημασία τους στη σταθερότητα των καλλυντικών. Τάγγιση των καλλυντικών και αντιοξειδωτικά. Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην προστασία των καλλυντικών αλλά και του δέρματος. Ψυχρές κρέμες, κρέμες με GMS, στεατικές κρέμες, κρέμες Lanette, λοσιόν, after shave.

Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος:
Περιλαμβάνει εργαστηριακές ασκήσεις παρασκευής διάφορων καλλυντικών σκευασμάτων για καθημερινή προστασία και ενυδάτωση της επιδερμίδας προσώπου και σώματος. Χρησιμοποιούνται και ουσίες φυσικής προέλευσης από φρούτα και λαχανικά με κυριότερη την αντιοξειδωτική δράση. Παρασκευάζονται αντηλιακές κρέμες, προϊόντα για την προστασία των χειλιών, καθαριστικά γαλακτώματα με επιπλέον δραστικά συστατικά, σαπούνια. Προσδιορισμός του τύπου των γαλακτωμάτων και μέτρηση των σταθερών των παρασκευασμάτων (pH, πυκνότητα, ιξώδες), μακροσκοπική εξέταση του τελικού προϊόντος με εφαρμογή στο δέρμα. Τεστ για τη διατηρησιμότητα και μικροσκοπικός έλεγχος των γαλακτωμάτων.