Τύπος  μαθήματος: 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:

3 ΘΕΩΡΙΑ

Διδακτικές μονάδες:

3 Δ.Μ.Θ.

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας:

ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Επίπεδο μαθήματος:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Προαπαιτούμενα:

ΟΧΙ

Σκοπός και στόχος του μαθήματος:
Μελέτη θρεπτικών και δραστικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή διατροφή του ανθρώπου, σπουδαιότητα και συμβολή τους στην ανάπτυξη του οργανισμού και άμεση σχέση της διατροφής με το δέρμα.

Θεωρητικό μέρος μαθήματος:
Περιλαμβάνει τον ορισμό και τη σημασία της διατροφής, τις τροφές και τα τρόφιμα, την έννοια της θερμιδικής αξίας, τα προβλήματα από ελλιπή και κακή διατροφή καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.  Μελετώνται με λεπτομέρεια τα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες (δομή, λειτουργικές και χημικές ιδιότητες, πηγές, ανάγκες και η σημασία τους στην διατροφή του ανθρώπου) ένζυμα, ιχνοστοιχεία, νερό, πηγές τους, λειτουργικές και χημικές ιδιότητες, μεταβολισμός και ο ρόλος τους στη διατροφή. Προέλευση των θρεπτικών συστατικών και συσχέτιση των διατροφικών απαιτήσεων του ατόμου με την πρόσληψη τροφής. Ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου, παράγοντες που τις καθορίζουν και ισοζύγιο ενέργειας. Συνιστώμενες προσλήψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης. Μελέτη της πέψης, απορρόφησης, βιοδιαθεσιμότητας και μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών καθώς και οι συνέπειες έλλειψης και περίσσειας σε αυτά. Επίδραση του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του σώματος. Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή του ανθρώπου (ψυχολογικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, επαγγελματικοί, πολιτιστικοί κ.α.).

Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος: -