Τύπος  μαθήματος: 

MIKTO

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας:

3 ΘΕΩΡΙΑ - 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διδακτικές μονάδες:

4 Δ.Μ.Θ. - 3 Δ.Μ.Ε.

Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας:

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Επίπεδο μαθήματος:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

Προαπαιτούμενα:

-

Σκοπός και στόχος του μαθήματος:
Καλλυντικά σκευάσματα, κυριότερα περιεχόμενα συστατικά και γενικότερες κατηγορίες ταξινόμησης με κριτήριο το ρόλο τους στο σκεύασμα, τις ιδιότητες των συστατικών, τον τρόπο παρασκευής των σκευασμάτων και προσφορά καθενός στην επιδερμίδα. Κατανόηση των βασικών αρχών της Κοσμητολογίας.

Θεωρητικό μέρος μαθήματος:
Συσχέτιση της Κοσμητολογίας με άλλους τομείς (Φυσική, Δερματολογία, Μικροβιολογία, κ.α.). Ιστορική αναδρομή στη χρήση καλλυντικών σκευασμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δομή των καλλυντικών προϊόντων (πρώτες ύλες, γαλακτωματοποιητές, έλαια βάσης, δραστικά συστατικά, συντηρητικά, αρώματα) και ταξινόμηση των συστατικών σε κατηγορίες ανάλογα με τη δράση τους. Ανόργανες και οργανικές πρώτες ύλες. Λίπη και έλαια που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, προέλευση, παραλαβή, ιδιότητες και εφαρμογές τους στην Κοσμητολογία.

Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος:
Εξοικείωση των φοιτητών με τα σκεύη και όργανα που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο Κοσμητολογίας για την παρασκευή αλλά και την περαιτέρω εκτίμηση ενός καλλυντικού σκευάσματος. Γαλάκτωμα: δημιουργία και σταθεροποίηση. Γαλακτωματοποιητές και ο ρόλος τους στα καλλυντικά σκευάσματα. Ιδιότητες και σταθερές γαλακτώματος (pH, συντελεστής ιξώδους, σταθερότητα, κλπ). Οι εργαστηριακές ασκήσεις περιλαμβάνουν παρασκευή τονωτικών και στυπτικών λοσιόν, προϊόντων καθαρισμού του δέρματος με τη μορφή γαλακτώματος ή κρέμας (ψυχρής ή στεατικής), πηκτών (gels). Παρασκευάζονται αρωματικά νερά (ύδατα καλλωπισμού), κολώνιες, προϊόντα ξυρίσματος, αντηλιακά προϊόντα. Γίνονται μετρήσεις παραμέτρων που χαρακτηρίζουν τις ιδιότητες των καλλυντικών σκευασμάτων.